SenderismeSortides familiarsSORTIDA FAMILIAR 27 de febrer: Sant Jaume de Traià – Can Volart

2 de març de 2022by admin_GMArgentona220

A les 9 sortim cap a la riera. La temperatura és bona i el sol ens acompanyarà tot el matí. Només travessar la carretera ens aturem per observar el miraguà. És una planta enfiladissa que passa desapercebuda però que s’escampa amb facilitat. En collim un fruit i l’obrim; a l’interior hi trobem fibres vegetals utilitzades per a farcir coixins i matalassos. Tot i que ara no se’n sent a parlar, encara en podem comprar a 7€ el quilo, pesa poc i té un gran poder aïllant. 

Uns cent metres més endavant, caminem per la riera. A Argentona podem gaudir dels beneficis d’aquesta unitat de relleu sense patir-ne les conseqüències negatives d’altres poblacions. Quan hi ha fortes avingudes d’aigua les infraestructures del poble no se’n veuen afectades. 

Creuem l’autovia per un túnel i, al sostre, hi veiem un niu d’oreneta d’aquells que tenen l’accés mitjançant un tub. Cal tenir-ne cura, els últims anys s’ha perdut a Europa el 25% de la població d’aquests ocells migratoris que ens lliuren de mosquits, vespes i altres insectes molestos. Més endavant trobem una bassa de rec i caminem relaxadament fins a l’espai de l’ermita de Sant Jaume de Traià. L’edificació preromànica, actualment enrunada, constava antigament d’una nau rectangular amb sostre de fusta. En els escrits de Carreras Candi en trobem referències. L’espai està força brut, una llàstima tractant-se d’un Bé Cultural d’Interés Local. 

Després visitem les vinyes de Can Volart. La família Marfà-Castàn, l’Oriol i l’Esperança, cultiva raïm de la varietat “Mataró” i elabora artesanalment vi rosat i vi dolç natural. Des del GMA agraïm la seva feina i  encoratgem a tothom que s’animi a recuperar els antics usos de la terra. Els espais de vinya actuen com a tallafoc en cas d’incendis forestals. Trobem a l’Oriol fent tasques de poda, atura la feina i ens explica el procés des del gotim fins al got! Un plaer!

Ens acomiadem i tornem a casa per corriols, observant diferents masies amb un pes específic a la història del nostre municipi.

A les 12 del migdia ja som a lloc. Avui moltes famílies han triat les celebracions de Carnestoltes. Us esperem a la propera sortida familiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *